Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Νεραντζάκι γλυκό του κουταλιού !!!

Συνταγές Μαγειρικής ~ Ζαχαροπλαστικής !!!


Το νεράντζι γλυκό κουταλιού είναι παραδοσιακό{& χειμωνιάτικο} γλυκό κουταλιού που το φτιάχνουμε στα νησιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου είναι η ιδανική περίοδος για να το φτιάξετε.

Υλικά:

•► 1 ½ κιλό νεράτζια
•► 1 κιλό ζάχαρη
•► 1 έως 2 κουταλιές σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
•► νερό

Εκτέλεση:

Αποσπάτε τις φλούδες: Πλένετε τα νεράτζια και ξύνετε λίγο επιφανειακά τη φλούδα τους με λεπτό τρίφτη. Αφαιρείτε με το μαχαίρι ένα δίσκο από τη βάση και έναν απ' το κοτσάνι των νερατζιών και στη συνέχεια χαράζετε στα 4 ή στα 6 τη φλούδα τους περιμετρικά. Αποσπάτε προσεκτικά τα κομμάτια αυτά, καθώς είναι οι φλούδες που θα χρησιμοποιήσετε.

Φτιάχνετε ρολά: Τυλίγετε κάθε κομμάτι φλούδας σε ρολό και το συγκρατείτε είτε καρφώνοντάς το με οδοντογλυφίδα είτε με τον τρόπο που το έκαναν οι παλιές νοικοκυρές, περνώντας το δηλαδή από κλωστή με τη βοήθεια βελόνας (σαν χάντρα σε κομπολόι).

Φάση ξεπικρίσματος: Βάζετε τις φλούδες να βράσουν με νερό που οπωσδήποτε να τις σκεπάζει για το λιγότερο 10'. Πετάτε το πρώτο νερό, βάζετε νέο και τις ξαναβράζετε για άλλα 10'. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές. Δοκιμάζετε, κι αν κρατάνε ακόμη πικράδα, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ή τα αφήνετε για όσο χρειαστεί σε κρύο νερό εκτός φωτιάς. (Σε αρκετούς αρέσει να κρατάνε οι φλούδες λίγη απ' την πίκρα τους, που σπάει την πολλή γλύκα της ζάχαρης). Στραγγίζετε τις ξεπικρισμένες φλούδες

Η ώρα της ζάχαρης: Βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράζει η ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό. Μετά απ΄5΄-10΄ρίχνετε τις φλούδες (χωρίς τις οδοντογλυφίδες ή την κλωστή). Αφήνετε το μείγμα να βράσει άλλα 15'. Στη συνέχεια αποσύρετέ το απ' τη φωτιά και αφήστε το όπως είναι για 24 ώρες.

Την επομένη: Ξαναβάζετε το μείγμα στη φωτιά και το βράζετε λίγο ακόμη ανακατεύοντας μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι -που σημαίνει να στέκεται και να μην τρέχει σα ...νεράκι. Ρίχνετε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Όταν κρυώσει κάπως το γλυκό, φυλάξτε το σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει καλά.


Εδώ να υπενθυμίσω ότι ο υποφαινόμενος admin , ασχολούμαι Ερασιτεχνικά με την Μαγειρική & την Ζαχαροπλαστική. Σας προτείνω λοιπόν, για το δεσιμο του σιροπιού, ένα Μυστικό για να δούμε πότε είναι έτοιμο το σιρόπι: ρίχνω μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ και το αφήνω να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό. Τότε περνάω το χερούλι από ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Πρέπει να σχηματιστεί ένα δρομάκι που τα τοιχώματά του να ενωθούν ξανά μετά από 3 - 4 δευτερόλεπτα. Αν ενωθούν νωρίτερα τότε το σιρόπι θέλει βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Αν αργήσει περισσότερο τότε έχει παραβράσει και πρέπει να αραιώσει με λίγο νεράκι.

Καλή Επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτο Να Σας Είναι !!!

icookgreek.com

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου