Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Νέα μέθοδος μελέτης
των κοσμικών ορυχείων χρυσού !!!

Η έκρηξη κιλονόβα δύο άστρων νετρονίου μπορεί να απειλήσει τη ζωή στη Γη. πηγή φωτό. ( Robin Dienel/Carnegie Institution for Science)

Τεχνολογία & Επιστήμη Vs Αστρονομία ~ Βαρυτική Φυσική !!!


Καλύτερη ανάλυση των συγκρούσεων που δημιουργούν βαρέα μέταλλα !!!


Ο χρυσός που υπάρχει στο δαχτυλίδι, το κολιέ και τα κοσμήματα αλλά και το ουράνιο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε πυρηνικούς σταθμούς πιστεύεται ότι προέρχεται από τις εξαιρετικά βίαιες συνθήκες που δημιουργούνται όταν δύο υπερπυκνά άστρα νετρονίων συγκρούονται. Τα άστρα νετρονίων (πάλσαρ) είναι άκρως συμπυκνωμένα άστρα αποτελούμενα κυρίως από νετρόνια και συνήθως έχουν διάμετρο μόνο 20 χιλιομέτρων, όμως έχουν βάρος σχεδόν διπλάσιο του Ήλιου. Ένα κουταλάκι ύλης από άστρο νετρονίων ζυγίζει περίπου όσο το όρος Έβερεστ.

Μια σύγκρουση μεταξύ άστρων νετρονίων δημιουργεί επίσης κυματισμούς στον χωροχρόνο που ονομάζονται βαρυτικά κύματα, εκρήξεις ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που ονομάζονται εκρήξεις ακτίνων γάμμα και μια εκτυφλωτική λάμψη φωτός σε ένα φαινόμενο που έχει λάβει επίσης την ονομασία έκρηξη κιλονόβα ή όπως το αποκαλεί η επιστημονική κοινότητα η «τέλεια έκρηξη».



Τώρα μια ομάδα επιστημόνων συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Ινστιτούτο Βαρυτικής Φυσικής Μαξ Πλανκ και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο εργαλείο λογισμικού για να αναλύσουν τις υπογραφές αυτής της έκρηξης kilonova προσθέτοντας δεδομένα από ραδιοεκπομπές και παρατηρήσεις ακτινοβολίας Χ από άστρα νετρονίων, υπολογισμούς πυρηνικής φυσικής και ευρήματα από πειράματα σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκαν σε επιταχυντές σωματιδίων εδώ στη Γη.

Η προσπάθεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των εξωτικών και ταραγμένων περιβαλλόντων που δημιουργούνται όταν τα εξαιρετικά πυκνά νεκρά αστέρια συνθλίβονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τις μόνες τοποθεσίες που γνωρίζουν οι επιστήμονες που μπορούν να σφυρηλατήσουν στοιχεία βαρύτερα από τον σίδηρο.

«Η νέα μέθοδος που αναπτύξαμε θα βοηθήσει στην ανάλυση των ιδιοτήτων της ύλης σε ακραίες πυκνότητες. Θα μας επιτρέψει επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαστολή του Σύμπαντος και σε ποιο βαθμό σχηματίζονται βαρέα μέταλλα κατά τη συγχώνευση άστρων νετρονίων» λέει ο Τιμ Ντίτριχ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Βαρυτικής Φυσικής Μαξ Πλανκ.


Τα αστέρια νετρονίων διαφεύγουν της κατάρρευσης σε μια μαύρη τρύπα χάρη στην πίεση εκφυλισμού που παράγεται από τα νετρόνια τους, η οποία βρίσκεται σε θέση να καταπολεμήσει τη συντριπτική δύναμη της βαρύτητας. Τι ακριβώς βρίσκεται στην καρδιά ενός αστέρα νετρονίων, ωστόσο, είναι ασαφές με βάση την τρέχουσα κατανόησή μας για τη φυσική. Credit: Αστρονομία: Roen Kelly.


You Might Also Like… …

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Επιστήμη

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: techscience

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: NASA

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Artificial Intelligence

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Google

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Κόσμος

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ηλεκτροκίνηση

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Αεροδιαστημική Βιομηχανία

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ρομποτική

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Περιβάλλον

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: TESLA

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Κλιματική κρίση

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Πυρηνική Ενέργεια

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Εποχή Χαλκού

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Πυρκαγιές

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Φωτοβολταϊκά

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Πολιτιστικά

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Κρόκος

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ζώα

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Παλαιοντολογία


Naftemporiki.gr , astronomy.com

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου